Legislatia tarilor europene, cat si a Romaniei, prevede ca persoanele de sub 12 ani sa utilizeze anumite masuri de protectie, ca pasageri ai autoturismului. Insa chiar si fara aceasta obligativitate legislativa, multi oameni realizeaza importanta sigurantei celor mici - de aceea apeleaza la scaune speciale pentru copii sau insista asupra utilizarii centurilor. Si asa insa, foarte multi romani ignora acest aspect tinandu-i pe copii in brate sau folosind masuri de protectie inadecvate (de exemplu, un scaun prea mare poate sa nu asigure o protectie potrivita, cauzand vatamari corporale in contextul unui accident rutier).
- In numeroase tari europene se specifica limita minima pentru ca un copil sa poata sta pe scaunul din fata - 10 si in alte cazuri 12; scaunul special pentru copii e obligatoriu insa intr-o varietate de cazuri (in functie de tara) - uneori daca cei mici au pana la 2 ani, pana la 3 ani, sub 6 ani etc. In cazul in care pregatiti un concediu sau o deplasare in una din tarile UE, consultati mai multe informatii despre legislatia rutiera in vigoare, aferenta fiecarui stat, de pe site-ul www.legislatierutiera.ro.
Care este insa situatia in Romania ? Conform Codului rutier, copiii trebuie transportati in conditiile urmatoare (nerespectarea lor poate sa duca la amenzi de pana la 1400 de lei):
- Pana la 3 ani - sunt necesare scaunele omologate, ce vor contine sisteme de fixare si asigurare. Ele se instaleaza pe bancheta din spate, prin intermediul unor centuri speciale. Varsta insa nu e singurul criteriu - trebuie sa se tina cont si de greutatea si inaltimea celui mic.
- Pe de alta parte, este recomandat ca si copiii ce au sub 12 ani sa utilizeze scaune special create pentru dimensiunea lor si sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si inaltimii lor. Este interzisa tinerea in brate a celor mici, pe scaunul din fata. Diverse magazine asigura astfel de produse - portbebe omologat, scaune sau fotolii auto, inaltatoare. Atentie insa la inaltime, prindere. De asemenea, regula ca pe scaunul din fata sa stea persoane cu o varsta mai mare de 12 ani ramane valabila (luam in calcul purtarea centurii obligatorii).
- Un alt aspect care nu e atat de discutat e cel care priveste masinile care au 2 locuri - gen Porsche, Dacia Papuc, dube, Peugeot Boxer - pot acestea transporte copii, pe locul din dreapta? Din pacate nu, decat dupa ce copiii implinesc 12 ani.
- Cat despre animalele familiei, acestea nu trebuie transportate pe scaunul din fata; atat aceasta situatie cat si cea a incalcarii limitei de 12 ani se poate sanctiona cu amenzi ce variaza intre 630 si 1400 de lei.
Daca sunteti in cautarea unei masini pentru familia dumneavoastra, in care sa puteti duce si copiii, fara prea mari probleme, puteti folosi functia de cautare avansata din site - de aici http://www.auto-national.ro/avansat/cautare/ pentru a gasi un model de autoturism special conceput pentru familie.