In timp ce autoritatile isi schimba parerea privind taxa auto de la o zi la alta, persoanele care doresc sa recupereze ce au platit, avand in vedere ca Uniunea Europeana a declarat taxa ilegala, au la dispozitie o singura solutie: procesul.
Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, se prefigureaza un "val urias" de procese, care se adauga la cele aflate deja pe rol.
"Optiunile sunt trei: proces, proces si proces. Nu exista nicio optiune. Autoritatile, desi au fost puse in dificultate de doua ori de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, spun, in continuare, nu numai ca taxa asta nu se restituie, dar este legala", a explicat Piperea, pentru Ziare.com. "Si e atat de legala incat se pregateste o a 14-a modificare, ceea ce devine exasperant. Din 2008 pana acum s-a modificat de vreo 13 ori reglementarea in materie", a adaugat el.
Cifrele vehiculate in acest moment sunt de 40.000 de dosare si 890 de milioane de euro taxa incasata pana in prezent, precum si peste 800.000 de persoane care au platit taxa.
"Daca faci un raport intre 40.000 si 800.000, am putea sa spunem ca nu este chiar asa de mare procentul de persoane care au dat in judecata. Dar asta nu ar trebui sa linisteasca autoritatile. Pana acum, populatia nu era foarte sigura daca se castiga procesul acesta sau nu, desi erau mii de procese castigate la doua, trei pierdute. Dar acum Curtea spune clar ca este ilegala si taxa din 2008 si cea din 2009 si cea care este in vigoare in prezent. Atunci, oamenii au mai multe sanse sa obtina taxa inapoi", a precizat Piperea.
Pe de alta parte, exista reticente legate de costurile legale ale unui proces, care, in unele cazuri, pot fi echivalente sau mai mari decat taxa auto platita. "E un lucru pe care sunt convins ca se bazeaza autoritatile, dar e destul de moral ceea ce fac autoritatile, ca se bazeaza pe aceasta lehamite a populatiei", a spus avocatul.
Potrivit spuselor sale, odata cu apropierea de perioada electorala o sa apara si mai multe procese, deoarece, cu siguranta, vor aparea partide care vor promite ca vor scoate taxa.
"Asta, in conditiile in care, la cei 890 de milioane de euro pe care trebuie sa-i restituie statul roman, se va adauga costul sistemului judiciar, care va fi covarsit de astfel de procese. Sistemul judiciar nu functioneaza pe paie, functioneaza pe bani si nu functioneaza pe banii domnului Borbely, ci pe banii nostri, ai contribuabililor. Plus penalitati, plus costurile legale ale avocatilor", a explicat Piperea.
Pana in prezent, s-au restituit 39 de milioane de euro, insa doar datorita unor hotarari judecatoresti irevocabile, a incheiat avocatul.Bineinteles ca ramanem in continuare sa respectam legile statului ,care nu sunt bine gindite, dimpotriva .. ca si exemplu sa luam un cetatean care a platit in 2007, 1700 euro pentru inmatricularea unui vehicul cu euro 3 si 1800cm3.In 2009 a recuperat 40% din bani restituiti de finante...iar diferenta in 2010 recuperata in instanta.Deci cetateanul poate spune ca nu a platit nimic statului.