Anunturi de vanzari-cumparari auto...si nu numai

Piata nationala de autoturisme in 2013

Care sunt previziunile pentru aceasta piata pentru anul in care tocmai am intrat? Putini sunt cei care se incumeta sa faca presupuneri. Totusi cateva lucruri pot fi mai mult decat sigure, bazandu-ne pe statisticiile anului 2012 si pe modul in care s-a reactionat la numarul mare de anunturi auto plasate in mijloace clasice de informare sau in portalurile online. Numarul de inmatriculari al masinilor noi nu va fi deloc in crestere, deoarece si anul trecut s-a observat o scadere in acest segment, de peste 15 %. Pe de alta parte, numarul de masini second hand ce au fost importate in tara noastra a crescut cu peste 80% in 2012, ajungandu-se la peste 150.000 de unitati. Este posibil ca si in acest an, sa se observe un trend asemanator. In domeniul marcilor preferate de romani, s-a observat pozitia de lider detinuta de catre Volkswagen - undeva la peste 38.000 de unitati - l-au urmat apoi marci ca Opel, Ford, Audi si BMW.


Un aspect pe care cetatenii romani il au in vedere este si noua taxa auto (ce inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare) - aceasta va fi calculata in functie de vechime, putere, capacitate cilindrica si cat de poluanta este masina. Premierul Romaniei a declarat ca noua taxa - denumita de acum timbru de mediu - va tine cont de noxe, capacitatea motorului; avantajati vor fi doar cei care detin masini hibride, electrice - acestia nu vor fi obligati sa plateasca nimic. Mai multe detalii insa vor fi publicate in zilele ce urmeaza, dupa ce legea va fi publicata iar cea veche va fi abrogata.

Pe de alta parte, ieftinirea pieselor de schimb, a consumabilelor si a manoperei in aceast domeniu este un lucru pozitiv (datorita lipsei banilor lichizi), declara unii specialisti. Modalitatile de promovare vor fi mai mult plasate in jurul clasicelor anunturi auto gratuite din publicatiile locale, in presa scrisa, dar si in mediul online. Nu in ultimul rand, se asteapta o marire a taxelor si impozitelor in acest sector auto.

Numeroase din aceste aspecte (indeosebi statististicile) sunt valabile si pentru restul continentului european (spatiul UE, predominant). Ramane de vazut deci care sunt masurile ce vor fi luate de catre statul roman, si care sunt detaliile ce vor schimba cursul acestei piete.

Siteuri partenere

Contact

Retele sociale