Cu doar cateva ore in urma, oficialii guvernului au dat publicitatii ordonanta de urgenta ce inlocuieste taxa auto din acest moment. Astfel, noul timbru de mediu va fi aplicabil dupa data de 15 martie 2013, ramanand ca pana la jumatatea acelei luni Guvernul roman sa adopte si hotararea privind normele metodologice de aplicare a legii.
Pe scurt, noul timbru de mediu se va percepe folosind o formula specifica ce ia in calcul emisiile de dioxid de carbon ale autoturismelor. El nu se va suprapune cu actuala taxa auto, ci o va inlocui - fiind aplicat la inmatricularea autovehiculelor (sau la prima transcriere, insa nu si in situatia tranzactiilor de tip civil, ca partaj sau mostenire). Desigur, cei care au achitat actuala taxa de poluare nu vor mai trebui sa plateasca acest nou timbru de mediu. Despre aceste noi masuri, care privesc o mare parte din populatie, am mai scris inca de la sfarsitul anului 2012, chiar aici.
Ministrul de mediu - Rovana Plumb a detaliat aceste aspecte, subliniind rolul acestui timbru, ca instrument adresat innoirii parcului auto romanesc; in acelasi timp, fiind o masura de a reduce emisia gazelor cu efect de sera - ca parte a angajamentelor formulate de tara noastra fata de Uniunea Europeana. Capacitatea cilindrica nu va mai fi un factor decisiv in calcularea acestor sume ce trebuie platite (pe argumentul ca acest criteriu este utilizat pentru plata impozitului anual, la primarii), ci deci - factorul de poluare. Raportul, la noul timbru (fata de vechea taxa) este de 100 % (si nu 30%, precum era anii trecuti). Despre autoturismele ce nu trebuie sa achite acest timbru de mediu, in articolele viitoare, aici pe blog la www.auto-national.ro.
In fine, noul timbru de mediu va opera in acest mod: pentru Euro 3, 4 si 5 se va tine cont in totalitate de emisia de dioxid de carbon (ca si criteriu esential); in schimb pentru masinile a caror norme de poluare sunt Euro 2, 1 sau Euro, ramane in viigoare formula de calcul actuala, din Legea nr 9/2012 - deoarece pentru acestea se va lua ca si cuantum de depreciere vechimea autoturismului. Dupa cum am mai prezentat in seriile anterioare de articole, pe langa pretul afisat al masinilor, in rubricile noastre de anunturi auto, mai trebuie sa luati in considerare si aceste costuri ulterioare (timbru, impozit, asigurari si asa mai departe).
O varianta de calculator de aflare a timbrului de mediu (neoficial deocamdata insa cu valoare orientativa extrem de buna) este disponibil la aceasta adresa - http://codfiscal.net/.